D-vitaminer

16. nov. 2007, Martin Kanstrup

D-vitamin er et flydende vitamin, som ofte fås i piller sammen med a-vitamin. Det har en let grønlig farve.

De fleste folk ved, at D-vitamin har noget at gøre med at få sol. Huden har et olielag, som gør, at huden er en lille smule fedtet. Det er dette olielag, der skal være der, før solens stråler kan omdannes til D-vitamin. Faktisk er det ikke selve strålerne, som omdannes, men strålerne bestråler dette olielag, som så danner D-vitaminet.

Det skal her siges, at hvis man vasker sig hver dag med sæbe, så fjerner man dette olielag, og kroppen danner ikke naturligt D-vitamin vha. solen.

Når det er vinter, er vi tilbøjelige til, her i Norden, at få D-vitaminmangel pga. manglende sollys.

D-vitaminer fås ofte i piller ved 200 enheder i hver. Der har været tale om, at større mængder ikke bør sælges, dog skal man lige huske på, at på en dag i solen kan kroppen danne op til 10000 enheder helt naturligt til kroppens brug. Hvordan har man det efter en dag i solen? Tja, man har i hvert fald fået mange D-vitaminer – så det er ikke farligere end som så.

D-vitamin er nødvendigt for at kroppen kan optage det vigtige mineral calcium, som en stor del af knogler og sener består af. Ved mangel på D-vitamin får man bløde knogler, tænder vokser ikke så godt ud i barndomsårene, ens ben kan blive skæve (hjulbenet).

D-vitamin er også godt for at forhindre kræft. Derfor ser man, at der er denne bemærkelsesværdige sammenhæng mellem, at jo tættere på ækvator, man bor, des færre folk har kræft. (Se kildereference i bunden).

I gamle dage gav man ofte sine børn levertran. Dette er rigt på D-vitaminer til de mørke vintermåneder.

Sørg for at du får dine D-vitaminer, også om vinteren.

Kildereference vedrørende D-vitamin og kræft:

Nutrition Reviews August 2007 Volume 65, Supplement 1, pp. 91-95(5) (Registration Required) The Journal of Steroid Biochemistry and Molecular Biology March 2007; 103(3-5):708-11

Eurekalert August 21, 2007

http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2007/08/24/lack-of-sunshine-causes-600-000-cancers-a-year.aspx

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /customers/c/8/d/kanstrupservice.dk/httpd.www/vitaminforeningen/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 405

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *